ПАРТНЬОРИ

Партньори

СЕРТИФИКАТИ

Колко струва оградата на парцел?

Имате имот, който трябва да оградите? Първият въпрос, който ви хрумва, е колко ли ще струва? Често обаче получавате незадоволителния отговор „зависи”.

Не се обезкуражавайте, уверяваме ви, че пазарът е голям и разнообразен и предлага множество модели огради,  в широки бюджетни граници – от скъпи до съвсем достъпни, дори и за скромен бюджет.

За начало разгледайте калкулаторa в нашия електронен магазин

Преди обаче да разберете цената на вашата ограда точно, трябва да определите няколко други важни и ценообразуващи фактора. Трите основни са:
модела на оградата, който ще изберете – зависи от предназначението и функцията, която залагате на оградата. Не е необходимо да инвестирате в тежка, промишлена ограда с най-висока степен на сигурност, ако имотът е ваканционен, в жилищна зона или сред природата.

големината на имота – от това зависи количеството на материалите, респ.цената. Може да изпълнявате оградата поетапно, на части, да сложите по-скъпа и представителна ограда на лицето и по-бюджетна в дъното на имота и по страничните граници и, не на последно място, да поделите разходите за общата ограда със съседа си. 

цената на монтажа – тук е важно да решите ще има ли масивен монолитен (стоманобетонов) цокъл под оградата, дали ще заложите на сглобяеми елементи или на единични фундаменти под стълбовете.

След като определихме трите основни въпроса, от които зависи цената на оградата, сега ще разгледаме подробно всеки от тях.

1. МОДЕЛИ огради

В продажба има не само различни видове огради, десетки различни модели, но и проектирани в различни варианти на използваните материали, размерите, покритията за защита от корозия и др. 

Следователно може да се очаква, че разминаването в цените е значително. Започвайки от по-евтини икономични решения (като мрежи), през средния ценови клас (оградни пана) и стигнем до категорията премиум огради – модели висок клас и с по-висока цена. 

Различните производители и търговци могат да предложат различни цени дори за доста сходни предложения. Затова ще се спрем на няколко модела от нашето портфолио, произведени от водещи европейски производители – Betafence Group, Белгия, Polargos, Полша и др., и ще ги групираме в три основни категории – икономична, средна и висок клас.

Цена на оградите от категорията „Икономична"

Най-евтиният вид огради са от мрежи – електрозаварени или плетени с цинково покритие и допълнително PVC покритие отгоре. Може да не са от най-представителните огради, но са естетични, здрави и дълготрайни. Използват се успешно като временни огради, но и като постоянен начин за ограждане на имота. По-ниската им цена като материали обаче се компенсира от по-трудния им и скъп монтаж и необходимостта им да се доизпъват периодично. 
Мрежите се предлагат на различни височини, с различни диаметри и големини на квадратчетата (растер), и се продават на рула. Един линеен метър за мрежа „магистрален” тип струва приблизително 20 лв/лм, а електрозаварената мрежа - около 40-60 лв на линеен метър. Може да се монтира на различни видове стълбове с разнообразни крепежи – пирони, кабелни превръзки, скоби, тел и др.

Цена на огради от среден клас

В тази ценова категория можете да откриете стотици различни предложения. Това е най-голямата и разнообразна категория огради. Обикновено е от по-тънки и леки оградни пана от стоманени телове с диаметър 3-4 mm и имат антикорозионни покрития. Оградните пана са елегантна алтернатива на ограждането на парцела с мрежа, като монтажът им е много лесен и бърз. Към тях се предлагат и пешеходни врати и порти, така че можете да планирате цялата ограда по този начин за постоянно. Най-общо могат да се групират в две категории:

- ажурни огради - семпли и леки, от стоманени телове
плътни огради – от стоманени профили или композитни материали

И в двете групи огради се предлагат както по-евтини, така и по-скъпи варианти. За да спестите малко средства, можете да изберете ограда без защитно покритие и да я защитите сами (т.е. да я боядисате веднага след монтажа, след което да я поддържате периодично през 1-2 години).

Цената на 1 линеен метър ограда зависи от дизайна, вложени материали за производство, височината, използваните стълбове, начина на монтаж и монтажните аксесоари и степента на защитеност на изделията на атмосферни въздействия и корозия.

Цените на пешеходните врати и порталите също зависят от размерите, наличие на оборудване за контрол на достъпа (автомати за самозатваряне, електрически брави и насрещници), начина на отваряне и задвижване и др.под.функции. Вратите, които са автоматизирани, имат електрически и/или интелигентни (smart) компоненти са по-скъпи от тези с ръчно отваряне. Независимо обаче дали вратата е ръчна или автоматична, следва обковът ѝ (брави, панти, патрон, мотор) да е предназначен за външен монтаж и да е устойчив на атмосферни въздействия. 

Невъзможно е да се проучат всички колекции и техните цени, но си струва да разгледате отделните модели в нашия онлайн магазин и калкулатора към него:

Огради – цени започващи от 50,00 лв/лм.

Еднокрили врати -  от 550  до 850 лв / бр.

Гаражни врати – цени започващи от 1000-1200 лв/бр в зависимост от ширината им.

Цената на оградите от категорията "премиум"

И накрая, "премиум" огради, които изискват малко по-голям бюджет, но се превръщат в инвестиция. Оформят перфектно композирано дворно пространство, в което всеки елемент е на мястото си и има важна роля! Това са огради, които са уникални и впечатляват.

Един участък от "премиум" ограда струва около 200 до 350 лв/линеен метър, като цената се влияе не само от уникалния дизайн, а и от по-скъпото производство, включващо използването на най-качествени материали (по-твърди и пластични стомани), екологични (контролирано без съдържание на вредни за човека и природата вещества), прецизно обработени в заводска среда и защитени за години със специални покрития!

2. ГОЛЕМИНА на имота

Цената на вашата ограда също така ще се определи от размерите на имота ви, респ.от броя на елементите, необходими за нейното изграждане. Но има нещо повече от това!

Някои случаи са доста специфични. Например, на тесни парцели с къса лицева страна може да не е възможно да се инсталира класическа крилата или плъзгаща се врата. Това налага да изберете специализирано решение – врата хармоника или телескопична врата - които са малко по-скъпи от стандартните продукти.

От друга страна, парцели, които са неравни, с денивелация, с много ъгли и чупки по линията на оградата, на нестабилен терен и др.под., може да изискват по-голямо количество стълбове, повече подпори, или специално подбрана ограда - например много стабилна, габионен тип, работеща като подпорна стена.

3. МОНТАЖ на оградата

Още на етапа на закупуване на ограда трябва да помислите за нейното монтиране. По принцип има три опции за избор:

- самостоятелно сглобяване, спазвайки инструкциите за монтаж;
- монтаж от продавача или производителя на оградата;
- монтаж от външна фирма

Винаги си струва първо да попитате търговеца на огради за монтажа - служителите на фирмата, продаваща огради, се занимават ежедневно със системите на даден производител и могат да извършат такава услуга бързо и качествено. Също така си струва да помислите за самостоятелно сглобяване, с указания от търговеца при необходимост.

Въпреки това, инсталирането на ограда може да включва необходимостта от закупуване на допълнителни монтажни части (ако не са налични в комплекта) и си струва да ги включите в калкулациите.

Освен това има цена за изработване на основа (цокъл), въпреки че обикновено това е незадължителен разход, тъй като повечето огради не изискват такова укрепване.