ПАРТНЬОРИ

Партньори

СЕРТИФИКАТИ

Най-доброто време да направите оградата си е сега - ето какво трябва да знаете

Сезонът е в разгара си и сега е най-подходящото време да изберете и направите практична, функционална и красива ограда за вашия двор. Какво е необходимо да знаете преди да започнете изграждането на вашата ограда - вижте нашите кратки СЪВЕТИ и отговори на основни въпроси.

 

1. Къде минава оградата на имота?

Оградата се изпълнява по регулационната линия (имотната граница), която се определя и отлага на терена от лицензиран геодезист въз основа на действащите кадастрални и устройствени планове. 

 2. Нужен ли ни е проект за оградата и защо? 

Проектът за ограда не е задължителен в повечето случаи, но изготвянето му (от правоспособен архитект) е силно препоръчително, ако теренът или контурът на имота са специфични, има денивелация, ако в някои участъци е необходимо укрепване или изграждане на подпорни стени, ако има необходимост от електрозахранване по оградата за осветление, видеонаблюдение и др.под., ако обектът има други конкретни особености или оградата е със специфична естетика. 

3. Необходимо ли е съгласие на съседа?   

Съгласието на съседите е необходимо ако височината на плътната част на оградата е повече от 60 см (мерено от по-ниската кота) и/или ако оградата навлиза в имота им (с не повече от половината си дебелина).  

4. Необходимо ли е разрешение за строеж на оградата и какви документи ще ви трябва за издаването му? 

Разрешение за строеж е необходимо само при изграждане на плътни огради, когато височината на плътната част е между 0,60 m и 2,20 m над котата на по-ниския прилежащ терен. За издаването му ще са ви необходими документ за собственост на имота, актуална скица, виза за проектиране (в някои случаи), писмено съгласие от съседите (когато оградата навлиза и в техния имот или плътната част е по-висока от 60 см), становище на инженер-конструктор с указания за изпълнение. Препоръчваме да проверите изискванията на техническата служба по местонахождение на имота.

5. Каква ограда да изберете? 

На пазара се предлагат множество модели на огради с различен изглед, цена, дълготрайност и качество. Добре е да изберете цялостна оградна система, която се предлага с всичките си компоненти (платна, стълбове, крепежи), съвместими един с друг, които да са фабрично произведени от надежден производител при контролирано качество и с гаранция. Оградата ви ще е подложена на всякакви атмосферни условия, но висококачествените оградни системи с добри антикорозионни покрития следва да запазят здравината и добрия си вид най-малко 5-10 години. 

Ако имате въпроси, на които не сме успели да отговорим с тази статия, изпратете ни запитване - нашите специалисти са на ваше разположение.

РОСИМА